Yemeğin lezzetini tamamlayıcı bir rolde olan bu soslar Oliko ile hazırlandığında daha lezzetli olacak...
1- Romesco Sos:Romesco Sosu, İspanya'nın Katalonya bölgesine ait geleneksel bir sostur. Kızarmış biberin, fındığın, domatesin ve zeytinyağının harmanlanması ile oluşan bu sos, zengin ve lezzetli bir tat profili sunar.
-Izgara sebzeler ile,
-Et yemeklerinin yanında,
-Deniz ürünlerinin eşlikçisi olarak servis edilebilir.
Malzemeler:
1 adet domates
1 adet közlenmiş biber
2 diş sarımsak
1/4 su bardağı kavrulmuş fındık (veya badem)
1/4 su bardağı ekmek (tereyağında kızartılmış veya 1 dilim bayat ekmek)
1/4 su bardağı oliko zeytinyağı
1 yemek kaşığı kırmızı şarap sirkesi (veya üzüm sirkesi)
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber (isteğe bağlı, acı seviyorsanız artırabilirsiniz)
Tuz ve karabiber
2- Salsa Verde: İspanyolca'da "yeşil sos" anlamına gelir ve birçok mutfağın vazgeçilmez soslarından biridir. Farklı versiyonları olsa da, genellikle taze otlar, zeytinyağı, sarımsak ve asidik bir bileşenle hazırlanır. Özellikle Meksika ve İtalyan mutfaklarında sıkça kullanılır.
-Haşlanmış sebzeler veya patates ile servis edilerek,
-Sandviç ve bruschetta üzerinde sos olarak tüketilebilir.
Malzemeler:
1 su bardağı doğranmış maydanoz
2-3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı kapari
2 yemek kaşığı limon suyu veya sirke
1 çay bardağı oliko zeytinyağı
Tuz ve karabiber
3-Chimichurri Sos: Arjantin ve Uruguay mutfağından gelen, özellikle et yemekleriyle harika bir uyum sağlayan taze ve aromatik bir sostur.
-Izgara etlerin üzerine dökülerek veya marine sosu olarak,
-Izgara tavuk ve ızgara balığın yanında,
-Izgara sebzelerin üstüne dökülerek kullanılabilir.
Malzemeler:
1 su bardağı taze maydanoz (ince kıyılmış)
1 diş sarımsak (ince doğranmış)
2 yemek kaşığı taze kekik
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı şarap sirkesi veya elma sirkesi
1/2 çay bardağı sarımsaklı oliko zeytinyağı
1 yemek kaşığı limon suyu (isteğe bağlı)